fbpx
Top
kako-prepoznati-pravu-svilu

Svila je vekovima poznata kao najkvalitetnija tkanina, a upravo ovu činjenicu koriste neki prodavci kako bi kupcima prodali sintetičke tkanine pod svilene. Iz tog razloga ovom prilikom predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta kako prepoznati pravu svilu prilikom kupovine.

1. Obratite pažnju na strukturu tkanine

Veoma cenjena zbog svojih svetlucavih svojstava, trouglasta struktura svilenih vlakana nalik na prizmu ne samo da joj pomaže da sija, već joj omogućava i da reflektuje svetlost na različite načine. Ovo omogućava višebojni sjaj, jer prelama svetlost iz različitih uglova da bi proizveo mnoštvo boja. Kada su u pitanju sintetička vlakna, materijal može izgledati kao da svetluca, ali u stvarnosti, on samo sija belo bez obzira na ugao. Još jedan od načina da prepoznate pravu svilu jeste da jednostavno dodirnite svilu i osetite njenu mekoću, jer je prava svila potpuno glatka i nežna na dodir, sa gotovo voštanim osećajem. Pored toga, ako je malo stisnete u ruci, trebalo bi da čujete škripanje – taj zvuk bi trebalo da vam kaže da je u pitanju prava svila. Takođe kako biste utvrdili da li je u pitanju prava svila, trljajte svilu između prstiju neko vreme. Prava svila se zagreva i postaje topla na dodir – ako se ne promeni temperatura, u pitanju je lažna svila. Kvalitet svile može se utvrditi i pokušajem kidanja materijala. Gotovo nemoguće je na ovaj način ošteti prirodnu svilu zato što njene niti imaju snagu poput čelične žice, dok bi se sa druge strane sintetičke tkanine pokidale pod pritiskom.

kakp-prepoznati-pravu-svilu

2. Isprobajte jednostavan trik sa prstenom

Još jedan način kako prepoznati pravu svilu je da tkaninu koju planirate kupiti progurate kroz prsten. Uzmite bilo koji prsten i stavite ga na tkaninu, potom nežno provucite svilu kroz sredinu prstena i pogledajte kako deluje. Prava svila bi trebala da glatko klizi kroz prsten bez ikakvih problema, dok će se sintetička vlakna obično uhvatiti za prsten ili skupiti. Napomena: Ishod ovog testa takođe može zavisiti od debljine tkanine. Generalno, deblja svila će se teže provući.

kako-prepoznati-pravu-svilu

3. Isprobajte test sagorevanja

Najjednostavniji način kako prepoznati pravu svilu jeste da je zapalite. Nežno izvucite nekoliko niti iz tkanine i zapalite ih. Ako se radi o pravoj svili, nit će goreti polako i plamen neće biti vidljiv, a imat će miris kao spaljena kosa, vuna ili perje. Ukoliko se radi o pravoj svili, ostat će sitne crne kuglice, koje će se ako ih dotaknete prstima pretvoriti u prah. Sa druge strane sintetičke tkanine će se rastopiti tokom sagorevanja, ispuštajući miris izgorele plastike ili celuloze.

4. Proverite da li proizvodi od svile poseduju sertifikat

Čista dudova svila je prirodno hipoalergena i neće iritirati čak ni najosetljiviju kožu. Međutim trebalo bi da proverite da li je svila koju kupujete sertifikovana od strane nezavisnog programa testiranja i akreditacije kao što je OEKO-TEX za bezbednost i čistoću. Kako bi proizvođač bio OEKO-TEX sertifikovan, mora da ispoštuje stroge procedure i da se pridržava pravila u svim fazama proizvodnje – od sirovina do finalnog proizvoda, kao i u svim procesima između. OEKO-TEX sertifikacijom izbegnuto je korišćenje štetnih materija koji se mogu pronaći prilikom izrade proizvoda od tekstila, kao što su: formaldehid, teški metali, pesticidi, kancerogena sredstva za bojenje, rastvarači i druge hemikalije. Ovom sertifikacijom tekstil se takođe testira na pH vrednosti i boje.
Kako bi se dobio OEKO-TEX sertifikat, sve komponente i materijali tekstilnih proizvoda moraju biti u skladu sa kriterijima labaratorijskih ispitivanja. Pošto je u pitanju skup i složen proces, nećete ga naći na sintetičkoj tkanini koja se lažno predstavlja kao svila. OEKO-TEX® sertifikat biće označen na samoj tkanini, ili ćete videti sertifikat na web stranici kompanije.

kako-prepoznati-pravu-svilu

5. Obratite pažnju na cenu svile

Još jedan od načina kako da prepoznate da li je u pitanju prava svila jeste njena novčana vrednost. Ukoliko naiđete na relativno jeftine svilene proizvode, odmah bi trebalo da aktivirate alarm. Svila je neverovatno skup materijal, i dok neki pravi proizvođači mogu da priušte da je ponude po razumnim cenama, ako vidite da se svila prodaje po izuzetno niskoj ceni onda je to verovatno previše dobro da bi bilo istinito. Generalno, proizvodnja prave svile košta najmanje deset puta više od sintetičkih vlakana, tako da je malo verovatno da ćete uspeti da pronađete pravu svilu po niskim cenama. Međutim, važno je biti oprezan, jer se cene lažne svile ponekad mogu povećati kako bi izgledale legitimno. U ovom slučaju, preporučujemo da uradite istraživanje o kompaniji i uporedite njihove naizgled visoke cene sa cenama proizvoda drugih kompanija koje se bave prodajom svile. Zbog toga što je za izradu svile potrebno vreme, strpljenje i kontrolisana nega, a ne može se ubrzati hemijskim ili sintetickim metodama, troškovi dobijanja odgovaraju vremenu izrade ove skupocene tkanine. Upravo zbog svoje cene, ona predstavlja jedan od najluksuznijih proizvoda idealnih za prirodnu negu, u koju definitivno vredi invesirati.

kako-prepoznati-pravu-svilu

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.


U nastavku možete videti ponudu naših Silkeep svilenih proizvoda:

Akcija Rasprodato baby-roze-nega-kose-paket-j-m-g

RSD 9,499.00RSD 10,499.00

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon