fbpx
Top
proces-proizvodnje-svile

Proizvodnja svile datira hiljadama godina unazad, a uprkos napretku u tehnologijama proizvodnih metoda , proizvodnja svile se nije naročito promenila ni u današnje vreme, pa i danas ona zahteva mnogo uloženog napora. Zbog složenosti procesa proizvodnje, svila je visoko cenjena i skupa tkanina poznata kao kraljica svh materijala. Svilarstvo je proces proizvodnje svile nastao u Kini oko 3500 godine pre nove ere, a vremenom se proširio i u ostale delove sveta. Svila se proizvodi od čahura koje predu svilene bube koje se hrane listom duda. Svila je veoma izdržljiva, mekana, fleksibilna tkanina koja poseduje svojstvo upijanja. Takođe ukoliko se pravilno održava, svila je dugotrajna i zbog toga je uvek vredna investicija. U nastavku vam predstavljamo proces proizvodnje svile korak po korak.

1. Uzgoj svilenih buba i berba čahura

Životni ciklus svilene bube počinje polaganjem jaja odraslog svilenog moljca. Ženka svilenog moljca može položiti oko 500 jaja, a svako jaje je veličine makovog zrna i svetlo žute boje. Plodna jaja se inkubiraju na optimalnoj temperaturi od oko 25 stepeni Celzijusa i vlažnosti od oko 80-85%. Pod ovim uslovima jaja se izlegu u larve u roku od približno 12 dana. Nakon izleganja, larve se prebacuju iz sobe za inkubaciju u sobu za odgajanje, gde se stavljaju na tacnu sa velikom pažnjom jer su tek izlegle svilene bube sklone povredama. Larve svilene bube izgledaju kao male, crne, dlakave gusenice, koje će kasnije odbaciti kožu i pobeleti. Posude za uzgoj su prekrivene sveže iseckanim listovima duda, što je jedina hrana koju svilene bube konzumiraju.

Faza larve (gusenice) je najduža u životnom ciklusu svilene bube. Svaka svilena buba skine kožu 4 puta pre nego se učahuri. U proseku 36000 buba pojede 1 tonu lista duda, a u roku od 20-24 dana svilena buba poraste na više od 5 cm u dužinu. Nakon ovog perioda svilene bube su spremne za predenje i iz tog razloga se ubacuju u posebnu bambusovu “skelu” što će čahure učiniti ujednačenijim i lakšim za skupljanje. Zatim će svilena buba početi da prede svilenu čahuru rotirajući svoje telo u obliku osmice oko 300000 puta za 3-8 dana. Svaka čahura je napravljena od jednog dugačkog svilenog vlakna dužine do 1,6 kilometara umotanog u veličinu kuglice pamuka. Uz korišćenje svojih svilenih žlezda , svilena buba će nastaviti da vrti svoju čahuru sve dok se ne potroši sva tečna svila u njenom telu. Svila je stovorena od listova duda i sastoji se od proteina koji je iste strukture kao naša kosa.

proces-proizvodnje-svile

2. Izvlačenje konca

Nakon što se stvore čahure one se potapaju u vruću, skoro ključalu vodu. Kuvanje čahura pokreću proces degumiranja tj. uklanjanja proteina sericina iz svilenih vlakana. Sercin čini da svila izgleda grubo, što uveliko otežava bojenje. Ovo je ključni korak kada je u pitanju  proces proizvodnje svile jer osigurava da nema oštećenja kontinuiteta svake niti. Filamenti iz nekoliko čahura se zatim namotavaju zajedno na drveno vreteno u jednoličnu nit od sirove svile. U procesu namortavanja koristi se specijalna drvena naprava koja locira krajeve filamenta, nakon čega sledi odmotavanje, a ovaj proces ne samo da zahteva naporan rad nad ključalom vodom već i uvežbanu veštinu kako bi se konci očuvali nepekinutim. Filament se odmotava formirajući izuzetno dugu nit velike snage, ali delikatnu poput paukove mreže. Lopaticom se uklanjaju spoljašnji slojevi preostale čahure, a zatim se svileni konac kotrlja na kotur.

proces-proizvodnje-svile

3.Bojenje

Kada su svilene niti oprane i degumirane, biće izbeljene i osušene pre nego što počne proces bojenja. Tradicionane tehnike bojenja svile koriste boje iz prirodnih resursa kao što su voće ili listovi indigo biljaka. Konci se natapaju zajedno u snopovima, unutar lonca sa vrućom vodom i listovima indigo biljke. Ovaj proces se ponavlja više puta tokom dana kako bi se obezbedio odgovarajući kvalitet i ton boje.

Međutim, ove tradicionalne metode bojenja su skoro izumrle u komercijalnoj proizvodnji svile. Napredak u tehnologiji doveo je do toga da proizvođači danas koriste kisele ili reaktivne boje. U procesu bojenja svile koriste se vrlo pouzdane i bezbedne metode koje svilu čine sigurnom i pogodnom za korištenje nakon bojenja. Ovo daje veći izbor boja i nijansi kako bi se zadovoljila šira potražnja. Bez obzira na to, tehnika bojenja svile je ostala slična jer se svila danas uranja u kupku sa bojom kako bi je upila. Svila se ubacuje u “kadu” kroz dva cilindra ili pričvršćuje za okrugli obod koji je uronjen u kadu i tako upija boju.

proces-proizvodnje-svile

4. Predenje i tkanje

Koristeći točkove za predenje, obojene svilene niti se rukama odmotavaju na klupko spremne za proces tkanja. Što je veći broj pređe namotan, svilena tkanina postaje teža. Izraz sloj, odnosno dvoslojni, četvoroslojni itd. koristi se za označavanje težine svilene tkanine. Više slojeva znači veću debljinu i manju glatkoću. Poslednji proces kada je u pitanju proces proizvodnje svile jeste tkanje. Tkanje je proces u kojem se svileno predivo pretvara u svilenu tkaninu. Postoji mnogo različitih načina na kojima se svila može tkati- satensko tkanje, obično tkanje i otvoreno tkanje su najčešći, a završni sloj zavisi od vrste tkanja. Generalno, tkanje uključuje preplitanje dva seta niti tako da se zaključavaju jedan oko drugogog i stvaraju jak, ujednačen komad tkanine. Niti će biti tkane pod pravim uglom jedna prema drugoj, a dva različita ugla se zovu osnova i potka. Tkači otvaraju osnovu tako što gaze na pedale, a njihove ruke i stopala moraju da rade u savršenom skladu da bi omogućili da se prediva osnove i potke pravilno prepliću. Tkanje svile na ručnom razboju je prilično dugotrajno i zahteva posebnu veštinu. Vešt tkač može tkati nekoliko centimetara dnevno na veoma komplikovanom tkanju.

Danas imamo mnogo veštačkih alternativa svilenim tkaninama. Međutim, ne postoji ništa što bi moglo da parira prirodnoj svili u pogledu kvaliteta, mekoće, izgleda i osećaja. Uzgoj svile i proizvodnja svilenih tkanina su milenijumski stari procesi na koje bi trebalo da budemo ponosni kako danas tako i u budućnosti.

proces-proizvodnje-svile

Danas imamo mnogo veštačkih alternativa svilenim tkaninama. Međutim, ne postoji ništa što bi moglo da parira prirodnoj svili u pogledu kvaliteta, mekoće, izgleda i osećaja. Uzgoj svile i proizvodnja svilenih tkanina su milenijumski stari procesi na koje treba da budemo ponosni.

Silkeep je prvi regionalni brend koji se bavi prodajom i kreiranjem proizvoda od svile za spavanje.

 

U nastavku možete videti ponudu naših svilenih proizvoda:

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon