fbpx
Top
svilena posteljina od 19 momme

Ako ste na Internetu pretraživali svilu i interesovali se za kvalitet i svojstva svile, možda ste naišli na termin momme. Ukoliko se pitate šta momme označava, ovaj tekst će vam dati odgovor na to pitanje.

roze svilena posteljina od 19 momme

momme označava meru težine svile

Momme (mom – ee) je japanska reč koja predstavlja jedinicu (mm) koja se koristi za merenje težine i kvaliteta svile. Momme izražava težinu u kilogramima komada materijala dimenzija širine 45 inča (114.3 cm) na 91.44 metara. Jedna momme jednaka je 4.340 grama po kvadratnom metru. Npr. ako težina svile, gore navedenih dimenzija, iznosi 19lbs (odnosno 8.618 kg) – onda svila poseduje oznaku 19 momme. Ovo merenje je uspostavljeno kako bi vam pomoglo da razumete svojstva svile koju kupujete.

 

1 momme = 1 lbs (0.453 kg) svilene tkanine, dimenzija širine 114.3 cm x 91.44 m dužine.

ili

1 momme = 4.34 g / m²

Brojanje niti kao način merenja težine i kvaliteta svile?

Svila poseduje tanke niti koje mogu da se broje u hiljadama, bez obzira na njihov kvalitet, s toga brojanje niti kao još jedan način meranja svile nije merodavan. Npr. niskokvalitetna svila može imati sličan broj niti kao visokokvalitetna svila. Iz tog razloga, merenje težine i kvaliteta svile u momme postalo je standardizovano u svetu, i jedino je ispravno.

Prava svila se ni u jednoj fazi procesa proizvodnje ne meri brojem niti.

svilene niti

Fabrike koje se bave proizvodnjom svile obraćaju pažnju tokom samog procesa proizvodnje, kako bi prilagodili gustinu i broj prediva svilenih niti, odnosno, kako bi se kontrolisala težina tj. koliko momme ima svila. Sve to u cilju da se prediva svilenih niti prilagodi samom proizvodu od svile.

Zašto je važno poznavati težinu (momme) i kvalitet vaše svilene posteljine i jastučnica?

Koliko određeni svileni proizvod ima momme, zavisi od njene namene i upotrebe u proizvodnji. Kako se svila koristi u širokoj proizvodnji odeće, posteljine, donjeg veša itd, potrebne su joj različite težine kako bi najbolje odgovarala svrsi određenog proizvoda.

Većina svilene posteljine – čaršavi, navlake i jastučnice napravljene su od svile srednje težine u rasponu od 12 do 30 momme. Za posteljinu se obično smatra da svila sa težinom od 19 momme pruža najbolju ravnotežu između kvaliteta, čvrstine i cene.

svileni proizvodi od 19 momme

Silkeep svileni proizvodi izrađeni su od svile od 19 momme

Svi Silkeep proizvodi napravljeni su od 100% Mulberry svile, od 19 momme, koja se smatra najkvalitetnijom vrstom svile (pročitaj više o Mulberry svili ovde). Svilena tkanina koja se koristi za Silkeep posteljinu OEKO-TEX sertifikovana, što znači da u njenoj proizvodnji nisu korišćene nikakve štetne materije.

svilena jastučnica od 19 momme

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.

U nastavku možete videti ponudu naših Silkeep svilenih proizvoda:

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon