fbpx
Top
svila-ili-saten

Na prvi pogled svila i saten izgledaju veoma slično i dešava se često da se svila poistovećuje sa satenom, ali razlike između svile i satena su ogromne. Uprkos sličnom izgledu, najveća razlika je u tome što je saten tkanje, a ne prirodno vlakno, dok je svila tkanina od prirodnih vlakana. Kako bismo rešili ovu nedoumicu u nastavku vam predstavljamo njihove osnovne karakteristike kao i koje su ključne razlike između svile i satena.

svila

Svila je prirodno vlakno dobijeno od svilenih buba. Sastoji se od dva proteina- fibroin i sericin i preko deset aminokiselina. Svila ima prepoznatljivu prozračnu površinu koja je po prirodi hipoalergena , veoma glatka i sjajna, a istovremeno jaka i elastična. Proizvodnja svile je prvi put razvila drevna civilizacija Kine, gde su otkrili da se čahura svilene bube može odmotati, ispredati i utkati u prelepu, izdržljivu i luksuznu tkaninu koju danas zovemo svila. Postoji nekoliko vrsta svile, a najfinija je mulberry svila poreklom od svilenih buba koje se hrane isključivo listovima duda, što rezultira posebno uglađenom i ravnomernom vrstom tkanine. Zbog mnogobrojnih benefita ove prirodne tkanine, kao i specifičnog načina proizvodnje svila je u celom svetu poznata kao kraljica svih materijala.

svila-ili-saten-svilena-buba

saten

Saten je naziv tkanja koji se koristi za proizvodnju sjajne, sintetičke tkanine. Za razliku od većine tkanina koje se obično nazivaju po vlaknima od kojih su napravljene. Saten je poznat po svom sjajnom izgledu, međutim, za razliku od svile, saten je sjajan samo sa jedne strane. Ova tkanina se može proizvesti od niza različitih vlakana uključujući poliester, rajon i pamuk između ostalih. Poliesterski proizvodi sa satenskim tkanjem se često pogrešno smatraju svilom, ali to ne znači da imaju iste karakteristike. Poliester je popularan jer je jeftin i izdržljiv, zbog čega se mnoge kompanije odlučuju za njih kao jeftiniju alternativu svili, ali nikako ne bismo smeli poistovetiti saten kao vrstu tkanja sa prirodnim materijalom tj. svilom.

svila-ili-saten-tkanje

1. za razliku od satena svila je izuzetno čvrsta i dugotrajna

Postoji razlog zašto kvalitetna svila može trajati doživotno. Za tako tanku i laganu tkaninu, svila je izuzetno jaka. Svilena nit je toliko jaka da je četiri puta čvršća od čelične niti iste debljine. Pre nekoliko stotina godina, Mongoli su čak pravili oklop od svile. Svila nije samo jaka, već ima i veliku elastičnost i odličnu otpornost. S druge strane saten, uopšte nije izdržljiv i može se lako oštetiti stoga je njegov rok trajanja znatno kraći.

svila-ili-saten-svilena-posteljina

2. za razliku od satena svila je prozračna i termoregulativna tkaknina

Svila je prirodno vlakno dobijeno iz organskog izvora (svilene bube) koje doprinosi njenoj visokoj prozračnosti. Kada je hladno, zahvaljujući vazduhu uhvaćenom između svilenih niti, toplota se zadržava unutra stvarajući efekat izolacije. To je razlog zašto je poznato da svila održava telo hladnim leti i toplom zimi. Svila se prilagođava ravnoteži našeg tela na prirodan način, održavajući stabilnu temperaturu.

 

Takođe, svila omogućava vašem skalpu i folikulima kose da pravilno zadrže vlagu u kosi, čineći da se osećate opušteno i udobno u snu. Za razliku od toga sintetička vlakna ne mogu da dišu i mogu imati veštački, plastični osećaj, koji ne može da se prilagodi klimatskim uslovima poput prirodne svile. Kada je u pitanju znoj, saten će takođe verovatnije promeniti boju jer upija vlagu, dok to nije slučaj sa prirodnom svilom.

svilena-posteljina

3. svila je mekša od satena

Svila je prirodna tkanina nastala iz čahura svilene bube i kao takva je raskošaniji i mekši materijal od satena . To ima veze sa načinom na koji je svaki materijal napravljen: prirodna vlakna se stvaraju predenjem niti biljnih materijala zajedno, dok sintetička vlakna moraju da prođu hemijske tretmane da bi se dobila mekoća. Prava svila je poptuno glatka i nežna pod rukom i pruža voštani osećaj. Iako na prvi pogled mogu izgledati slično, ako imate problema da uočite razliku između njih, možete preći rukom preko tkanine – saten će biti malo grublji od svile. Pored toga, mekoća svile se može meriti jedinicom momme. Silkeep proizvodi su izrađeni od najfinije mulberry svile 19 momma.

devojka-na-svilenoj-posteljini

4. Svilu je lakše održavati

Ovo je važno naglasiri kada analiziramo ključne razlike između svile i satena. Svilena vlakna su dovoljno izdržljiva da mogu podneti mašinsko pranje zbog čvršće strukture tkanine. Za razliku od svile saten se može skupiti tokom pranja. Zbog veštačke strukture satena s vremenom se formiraju male tvrde kuglice što može biti grubo i neprijatno za kožu. Struktura tkanine satena je takva da jedino može hemijski da se očisti, što ga čini skupljim za održavanje nego svila.

svila-ili-saten-svilena-posteljina-noćna-maska-za-spavanje

5. zašto je saten mnogo jeftiniji?

Svila je jedan od najskupljih materijala zbog svoje ograničene dostupnosti i skupe proizvodnje. Za proizvodnju samo jednog kilograma svile potrebno je više od 5.000 svilenih buba. Uzgoj i berba hiljada čahura svilene bube su procesi koji zahtevaju velike resurse, radno intenzivan i skup proces. Svila je skup materijal i njena proizvodnja košta i do deset puta više od sintetičkih tkanina, zbog čega je gotovo nemoguće pronaći je po povoljnim cenama.

 S druge strane, sintetički saten je jeftiniji za izradu jer se masovno proizvodi. Pošto koristi sintetičke tkanine poput poliestera ili najlona (koje je lako proizvesti), troškovi proizvodnje su niži, što čini cenu finalnog proizvoda pristupačnijom.

svila-ili-saten-proizvodnja-svile

Silkeep je prvi regionalni brend koji se bavi prodajom i kreiranjem proizvoda od svile za spavanje.

 

U nastavku možete videti ponudu naših svilenih proizvoda:

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon