fbpx
Top
saten ili svila

Svila i saten su materijali koji imaju dosta sličnosti, pa ih je ponekad teško razlikovati. Međutim, bitne razlike postoje, a u ovom tekstu vam predstavljamo prednosti svile u odnosu na saten i šta je to što ih čini različitim.

Da li imate nedoumicu oko razlikovanja svile od satena?

Kao što smo već istakli, izgled svile i satena je dosta sličan, što može otežati proces kupovine, ali su u suštini veoma različiti materijali. Obe tkanine poseduju karakterističan sjaj, a takođe su glatki na sam dodir. Zbog ovih sličnosti proizvodi izrađeni od satena mogu se predstavljati kao svileni, pa pri kupovini morate biti pažljivi.

Osnovna razlika između svile i satena

Da li ste znali da saten zapravo nije materijal? Saten ustvari označava metod tkanja, a ne prirodno vlakno poput svile. Postoje tri načina tkanja, a razlika između njih je u tome kako se niti ukrštaju. Zašto satensko tkanje čini tkaninu sjajnom i glatkom? Saten se dobija tkanjem niti u atlas vezu. Takav način tkanja podrazumeva manje ukrštanja niti na prednjoj strani i time se dobija glatka i sjajna površina. 

Uprkos sličnoj teksturi materijala i izgledu, najbitnija i najveća razlika je u tome što je svila tkanina od prirodnih vlakana. Svila se dobija iz čaura svilenih buba i sastoji se od svilenih vlakana, odnosno pramenova. Sirove svileni niti koje su dobijene iz čaura napravljene su od čistog proteina svilenih buba. Dok sa druge strane, saten kao vrsta tkanja, uglavnom je napravljen od kombinacije najlona, poliestera (u čijoj bazi ima i hemikalija), pamuka i svile. Saten se danas pravi od raznih sintetičkih i prirodnih vlakana, stoga se razlikuje saten od sintetike od satena od pamuka ili svile, koji se smatra najvrednijim. 

S obzirom da se saten može napraviti od više različitih vlakana, proizvodi od satena često se označavaju kao svileni saten, ali pažljivim pregledom etikete može da se otkrije da sadrži veći procenat poliestera  svilenog materijala.

saten ili svila

Zašto je svila pravi izbor?

Izgled svile

Kao što smo već spomenuli na početku teksta, svila i saten na prvi pogled mogu izgledati gotovo identično. Međutim, postoje suptilne razlike koje pomažu da se utvrdi razlika. Svila ima svetlucavi izgled koji se može videti na obe strane tkanine. Saten, sa druge strane, ima sjajnu površinu samo na prednjoj strani, dok druga strana tkanine ne poseduje sjaj. Ovo je možda najjednostavniji način da utvrdite o kom materijalu se radi.

 

Osim toga, zato što je napravljena od prirodnih vlakana, svila pruža jedinstven mekan i nežan osećaj, koji tekstil od mešavine sintetičkih vlakana sa prirodnim ne može da ponovi i pruži. 

Karakteristike svile

Svila je materijal koji je sa jedne strane nežan i mekan, dok je sa druge strane veoma jak i izdržljiv. Svila je jača tkanina od satena. Što se tiče upotrebe svile i satena u proizvodnji, poput posteljine, jastučnica i odeće, snaga i izdržljivost su od velikog značaja. Zbog načina izrade svile, koji predstavlja delikatan proces proizvodnje, svila je mnogo izdržljivija od satena (saznaj više o procesu nastanka svile u našem blogu o Mulberry svili). To znači da je pri rukovanju i održavanju satenom potrebna veća pažnja, jer su vlakna tkanine dosta slabija od svilenih. 

Mulberry svila se smatra jednom od najkvalitetnijih i najfinijih materijala. Najvažnija karakteristika Mulberry svile je to da je hipoalergena, što predstavlja njenu najveću prednost u odnosu na saten. Dudova svila sadrži prirodni protein (sericin) koji smanjuje mogućnost alergijske reakcije i zbog svog organskog neiritirajućeg sastava, smatra se dobrom za ljude koji su skloni alergijama, ekcemima i sa osetljivom kožom.

Takođe Mulberry svila u prednosti je u odnosu na saten i kada je termoregulacija u pitanju. Iako, ni svila ni saten nisu posebno teški materijali, saten se ne prilagođava temperaturi kao što to čini svila. Prirodna vlakna od koje je svila napravljena su prozračna i i zbog toga se smatra odličnim izborom za dane kada su velike vrućine ili u hladnijim danima. Po toplom vremenu svila se oslobođa viška akumulirane toplote, dok u hladnijim danima zadržava toplotu. 

saten ili svila

ODRŽAVANJE SVILE

Zbog razlike u sastavu tkanine između svile i satena, održavanje materijala se razlikuje. Svilena vlakna su dovoljno izdržljiva da mogu da podnesu pranje u veš mašini, dok je saten sklon da se skupi tokom pranja. Međutim, struktura tkanine satena je takva da jedino može hemijski da se očisti, što ga čini skupljim za održavanje nego svila. Takođe saten vremenom tokom korišćenja može da formira male tvrde kuglice, ako se materijalom ne rukuje pravilno, a to može da bude grubo i neprijatno za kožu.

Svila se takođe bolje boji jer je prirodno vlakno. Neće biti tamnih ili svetlih mrlja kao što može da se desi sa sintetičkim materijalima poput satena.

Zbog čega je veća razlika u ceni između svilenih i satenskih proizvoda?

Saten se može lako i masovno proizvesti, jer su troškovi proizvodnje niži i samim time cena satena na tržištu će biti niža. Sa druge strane, proizvodnja svile je proces koji zahteva mnogo rada i ulaganja, uključuje izvore sa ograničenom dostupnošću (uzgajanje svilenih buba, uzgajanje stabala duda zbog ishrane svilenih buba). Zbog delikatnog i složenog procesa proizvodnje, kao i zbog kvaliteta samog materijala koji se smatra jednim od najboljih, dovodi do toga da cena svile na tržištu bude viša od cene satena (više o ceni svile pročitajte u ovom blogu).

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.

U nastavku možete videti punudu naših Silkeep svilenih proizvoda: 

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon