fbpx
Top
mitovi-o-svili

Mitovi o svili su nešto sa čim se često susrećemo kada govorimo o proizvodima za spavanje od svile. Stoga ćemo ovom prilikom pokušati da razbijemo neke od najpoznatijih mitova o svili.

1. Mit o svili - Svilena posteljina je "klizava"

Iako je istina da svilena poseteljina ima manji intenzitet trenja u odnosu na pamučnu posteljinu, malo je verovatno da ćete skliznuti sa svilene posteljine. Ovo je jedan od najrasprostanjenijih mitova o svili zato što svilenu posteljinu često mešaju sa satenom koji je napravljen od poliestera. Saten, iako izgleda slično kao svila, ne poseduje njene osobine, pa može biti veoma klizav, dok s druge strane prava svilena posteljina pruža osećaj mekoće, nežnosti i udobnosti.

 
mitovi-o-svili

2. Mit o svili- Svilena poseteljina zahteva hemijsko čišćenje

Prirodna svila visokog kvaliteta može se prati u veš mašini na temperaturi  do 40 stepeni i ne zahteva hemijsko čišćenje, sve dok se koristi deterdžent pogodan za svilu (tečni deterdžent).Takođe primetićete da će nakon nekoliko pranja vaša svilena posteljina postati mekša. U stvari, mnogi ljudi su primetili da im se svilene posteljine još više sviđaju nakon što su nekoliko puta oprane. Sve o održavanju svile pročitajte ovde.

 

3. Mit o svili - Svilena posteljina će se "skupiti" tokom pranja

Visokokvalitetne svilene posteljine koje se pravilno neguju neće se značajno skupiti prilikom pranja. Ako vaša posteljina odgovara vašem krevetu pre pranja, ona će i dalje zadržati svoj oblik i kvalitet ukoliko je perete na odgovarajućoj temperaturi. 

 
mitovi-o-svili

4. Mit o svili - Sve svilene posteljine su iste

 Danas na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od svile i ponekad može biti teško uporediti te proizvode jer mnogi proizvođači ne pružaju sve informacije potrebne za donošenje prave odluke. Za početak, težina svilenog prekrivača može biti od 6-30 momma. Ovo se koristi kao glavno sredstvo za merenje kvaliteta svile (slično broju niti, koji se često koristi sa drugim tekstilom, poput pamuka, a o tome pročitajte više u našem tekstu). Idealne težine za svilene prekrivače su između 16-22 momma, a mnogi veruju da 19 momma pruža najbolji balans snage, izgleda i pristupačnosti što je upravo ona težina svile koja se koristi u Silkeep proizvodima. Ukoliko vam proizvođač ne kaže težinu svilenog pokrivača, trebalo bi da potražite na drugom mestu.

5 . Mit o svili - Svila se lepi za kožu

Kada su u pitanju mitovi o svili, ovo je još jedan od širokom rasprostranjenih. Ukoliko ste imali priliku da nosite tkanine od satena koji u sebi sadrži poliester mogli ste da primetite kako vam se taj materijal lepi za kožu i stvara neugodan osećaj. Međutim kada je u pitanju prirodna mulberry svila, osim što se neće lepiti za vašu kožu, pružiće vam potpunu udobnost i osećaj nežnosti.

svilena-posteljina

6. Mit o svili - Svilena posteljina je skupa

Istina je da je svila jedna od skupljih tkanina na tržištu, međutim, prednosti spavanja na svilenoj posteljini čine je neprocenjivim ulaganjem u vašu dugoročnu negu. Kada se posmatra kao dugoročna investicija, svilena posteljina je zapravo prilično pristupačna jer vam pruža ogromne benefite koje će trajati mnogo godina. U našem blogu “Zašto je svila skupa” možete pročitati više o ovoj temi.

7. Mit o svili - Svilena posteljina se hemijski obrađuje.

Iako je moguće da neke jeftinije svilene posteljine mogu biti izbeljivane, kvalitetna svilena posteljina  je prirodno bela i ne zahteva izbeljivanje. Pored toga, proizvodnja svile ne zahteva pesticide ili herbicide koji se često nalaze u nekim tekstilima. To je zato što je dudova svila napravljena od svilenih buba uzgajanih u strogo kontrolisanom okruženju u kojima nema predatora i sa preciznom određenom temperaturom Ovo je jedan od razloga zašto je svila najbolji izbor za one koji žele da smanje svoju izloženost hemikalijama iz posteljine. Proizvodi Silkeep brenda sertifikovani su OEKO-TEX sertifikatom , što znači da je svila koja je korišćena za izradu naših proizvoda najvišeg kvaliteta i pa su svi Silkeep proizvodi bezbedni po zdravlje korisnika, rađeni bez ikakvih štetnih materija.

oeko-tex-svila

8. Mit o svili - Posteljina od svile je savremeni izum

Još jedan od uobičajenih stavova u kategoriji mitovi o svili jeste da je ona proizvod savremenog doba. U stvari, svila od dudove svilene bube u Kini se uzgaja više od 5.000 godina. U početku je svila bila toliko skupa i teška za proizvodnju, da su je mogli priuštiti samo carevi i njihovi najbliži članovi porodice. Na kraju, proizvodnja svile se povećala i postala glavna valuta u trgovini između Istoka i Zapada, stvarajući ono što se naziva Put svile. Danas je svila mnogo pristupačnija nego u prošlosti i sada je na dohvat ruke mnogim ljudima širom sveta.

9. Mit o svili - Svila je jeftina za proizvodnju

Postoji dobar razlog zašto svila košta malo više od vašeg prosečnog kompleta posteljine. Proizvodnja svile zahteva hiljade najboljih svilenih čaura koje se predu u svilenu nit ili predivo. Između 3.000 – 5.000 čaura se u proseku koristi za proizvodnju pola kilograma svile. Da bi se proizvela jedan čaršaf veličine King , potrebno je oko 5.000 čaura! 

 
svilene-caure

10. Mit o svili - Svila je delikatna tkanina i neće dugo trajati

Još jedno popularno mišljenje koje može da se svrsta u kategoriju mitovi o svili jeste da ona ima kratak rok trajanja. Iako svila zahteva određenu negu, ona je izuzetno jaka tkanina za svoju težinu. U stvari, odnos njene jačine i težine činila ju je primarnom tkaninom za kreiranje padobrana pre pronalaska najlona. Ovaj mit o delikatnosti svile se proširio zato što se svila često koristi za izradu donjeg veša ili ženskim haljina, međutim ta svila obično poseduje 6, 8 ili 10 momma. Kvalitetnu svilu težine oko 19 momma uz odgovarajuću negu, moći ćete da koristite mnogo godina.

Pratite nas na Facebook-u i Instagram-u kako biste prvi saznali sve novosti.

Post a Comment

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
0
  0
  Vaša korpa
  Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu
   Calculate Shipping
   Primenite kupon